TESTÁPOLÁS – KOZMETIKA
TEJSZÍN FINOMSÁGÚ SHEAVAJ KRÉM
Könnyű, puha, krémes. Az összes bőrápoló tulajdonságot tartalmazza. Konzisztenciája olyan, mint a tejszíné. Picit trükkös és időt is kíván az elkészítése, de az eredmény megéri. Hozzávalók: Elkészítése: Melegen öntsd át a másik keverőtálba, gyorsan add hozzá a jojoba olajat és az E vitamin olajat. (Az illóolajat még ne add hozzá.) Kezd keverni mixerrel. Ha van habverő tartozéka, inkább azt használd. Alaposan keverd össze. A shea vaj teljesen folyékony állapotban marad. Helyezd a keverőtálat a fagyasztóba kb. 5-10 percre. A shea vaj még mindig folyékony, a tetején vékony hártya képződhet. Mixerrel keverd további 5-10 percig. Rakd ismét a fagyasztóba. Tapasztalni fogod, hogy a vaj fokozatosan finomodik és habtejszín puhává válik. Ha a shea vaj nem hűl elég gyorsan, grízessé válhat! Fontos, hogy ne is fagyaszd túl, mert akkor is összeállhat. Ha elérte a „krémsűrű” konzisztenciát, add hozzá a D3 vit. és az illóolajakat. Az olajok kiválasztásánál tartsd be a vonatkozó biztonsági előírásokat. (Csak nagy tisztaságú olajat használj.) Mixeld újra, hogy az illóolaj megfelelően elkeveredjen. Első olvasatra talán nagyon “macerásnak” tűnik, de hidd el könnyen belejössz és szeretni fogod ezt a krémet. Eltarthatóság: Ez a luxus készítmény olyan kellemes, hogy nagy valószínűséggel elfogy 30 nap alatt. A shea vaj természetes összetevője a latex.
Ez a recept 2 db 100ml-es krémhez készült. Persze annyit csinálsz, amennyire szükséged van.
Az arányokat és összetevőket változtatni lehet! Lehet keverni más olajakkal is.
• 200 gr shea vaj
• 3 evőkanál jojoba olaj( én picit többel szoktam hozzáadni)
• 1/2 evőkanál E vitamin olaj(v. pár kapszulányi), szoktam hozzá még D3 vitamint cseppet is adni
• 1-2 csepp illóolaj(az illat igazodjon a krém alap illatához, bőröd típusához), vagy ha úgy gondolod, helyette adhatsz hozzá, pár csepp grapefruitmag kivonatot, vagy propoliszt is, de akár el is hagyhatod (én propoliszt szoktam).
Végy elő két nagyobb keverőtálat, amely a hideget és a meleget is bírja.
A fagyasztóban készíts elő helyet, hogy elférjen benne az elkészült krém a tállal.
Lábosba, vagy fazékba melegítsd a vizet közepes hőfokon. Tedd az egyik keverőtálba a shea vajat, és hagyd olvadni. Keverd folyamatosan.
A tálban lévő vizet kb. 80 fokos hőmérsékletre melegítsd. Ha van hőmérőd, mérd a víz hőfokát.
20 percen keresztül keverd a vajat. Próbáld tartani a hőfokot. Melegebb hőmérsékleten a hatóanyag tartalom lecsökken!
Ez a hőmérséklet megakadályozza, hogy a shea vaj grízessé váljon. Ha túl gyorsan melegszik, akkor is grízes struktúrájúvá válhat.
(A shea vaj gyúlékony, ezért melegítéskor ne hagyd felügyelet nélkül!)
Ismételd a mixelést és fagyasztást néhányszor.
Némi gyakorlás szükséges, hogy a megfelelő időzítést kitapasztald.
A gyors, rövid idejű fagyasztás fontos az állapot eléréséhez, az állag javításához és fenntartásához. (A mixer kissé megváltoztatja a simaságát és kicsit felmelegíti keverés közben a krémet..)
Az E vitamin és a jojoba olaj természetes antioxidáns, ezért a krémhez nem kell semmiféle tartósító.
A maximális frissesség érdekében 1 hónapon belül használd fel (hosszabb idő múlva is jó, de az állaga megváltozik, kicsit összeesik és keményebbé válik).
Ne felejtsd ráírni a készítés dátumát a címkére.
Sok vízzel vidd fel a bőrödre (nedves arcbőrre, vizes kézzel) és masszírozd bele!
Ha érzékeny vagy a latexre, ne használj shea vajat, vagy a használat előtt próbáld ki a bőrödön!