molnare60@gmail.com  |  +36 20 255 1088
Follow us :-

Betegségekről és természetes megoldásaikról

A természet bőkezűen ellát bennünket ajándékaival. A növényekben képződött vegyületek, hatóanyagok, fontos láncszemei az emberi szervezet és környezete közti kapcsolatnak. A betegségeinket sokszor nagyon egyszerűen, hatékonyan kezelhetjük mi magunk, egy kis odafigyeléssel, mellékhatások nélkül.

A gyógynövények használatának szabályairól, a az elkészítési módjairól, a ” Fitoterápiáról” oldalon találsz hasznos, megszívlelendő információkat. A különböző kultúrák, gyógynövényekkel való gyógyításáról, történetéről pedig, a “Tudástárban – Gyógyítás a történelem viharain át” – olvashatsz izgalmas kis összefoglalókat.

Lentebb, a leggyakrabban előforduló problémákra találhatsz néhány egyszerű tanácsot, receptet.

A CSONTRITKULÁS ÉS VÉRSZEGÉNYSÉG KEZELÉSÉRE - MÁK ÉS MÁKOLAJ

Csontritkulásra

A csontozat elsőszámú, természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd építeni kezdi azt, növeli a csontsűrűséget. A mák igen magas foszfor tartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.
Klinikai tesztek igazolták, hogy a mákot fogyasztók csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

A mákolaj kedvező hatásai:
• Kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzheti a trombózis és embólia kialakulását
• Növeli a szellemi teljesítőképességet
• Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású
• Segíti a szív és érrendszer egészségét, a magas vérnyomás csökkentését
• Segíti a pajzsmirigy működését
• Jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásában
• Normalizálja a vér koleszterinszintjét

Ne feledjük! A rendszeres mozgás, a keringés segítése nagyon fontos!

Vérszegénységre

A vas jelentősége:
Mivel a vas nélkülözhetetlen elem a vörösvérsejtek megfelelő működéséhez, hiánya igen sokrétű problémákhoz vezethet. Ha a vörösvérsejtek nem jutnak elegendő mennyiségű vashoz, nem képesek megfelelően ellátni feladatukat – az oxigénszállítást. Nincs megfelelő oxigénfelvétel a tüdőben, megakad az oxigénszállítás a szervezetben és az oxidáció a sejtekben.
Mindez pedig rontja a testi erőnlétet, az immunitást, valamint csökkenti a szervezet energiaszintjét.

Tünetei:
Sápadtság (ajkak, körömágy, bőr) – szédülés – fáradtság, levertség – hajhullás – szellemi teljesítőképesség csökkenése (memóriazavar, koncentrációkészség romlása, ingerlékenység, migrén) – hidegrázás, fázékonyság – székrekedés – szapora szívverés.

Hogyan tudunk természetes módon segíteni?

Vérszegénység esetén nemcsak vasnak, hanem B4-, B7, B9-, B12-vitaminoknak, réznek, kobaltnak, és molibdénnek kell bejutni a szervezetbe. A vas felszívódásához C- és E-vitamin jelenlétére van szükség. A vérben a rézhez kapcsolódik (rezet tartalmaznak, a csírázó gabonafélék és hüvelyesek, tengeri alga, stb.). A B-vitaminokat kíséri, lehetővé teszi anyagcseréjüket.
Mivel tehát önmagában a vas nem tud beépülni, ezért nem javasolt olyan készítmény, ami csak vasat tartalmaz. Mindig olyan ételt, vagy készítményt válasszunk, mely biztosítja a vas beépülését a szervezetünkbe. Keressük a természetes vasforrást!

Kerüljük a vasfelszívódást akadályozó anyagokat!
• a rebarbarában és a spenótban magasan előforduló oxálsavat. Emiatt a spenótot valójában csak korlátozott mértékben lehet a vastartalmú élelmiszerek közé sorolni, noha évtizedeken keresztül gyermekek generációit győzködték a fogyasztásáról (egy tizedes vessző elcsúszása miatt).
• a finomított élelmiszereket, az instant és félkész ételeket, valamint a szénsavat és a cukrot
• a tojásban és a búzalisztben vannak olyan hatóanyagok (foszfoproteinek és fitátok), amelyek csökkentik a vas hasznosulását a szervezetben, ezért ezekből érdemes kevesebbet fogyasztani (javaslom a tönkölyt).
• a vas felszívódását akadályozó fekete teát (tein) és a fekete kávét. A tejben található kálcium is kedvezőtlenül hat a vasfelszívódásra. (Ezért ne igyunk teát és tejet az étkezésekhez!)
• a szervetlen vaskészítményeket, mert azok szedése – egyéb mellékhatásai mellett – gátolja az E-vitamin hasznosulását a szervezetben.

A mákban található hatóanyagok

A telítetlen zsírsavak mellett, nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat és E-vitamint, foszfort, valamint káliumot és nátriumot. Tartalmazza jelentős mennyiségben a B1, B5, B6, B7 vitaminokat.

A mákban mind a 9 esszenciális aminósav megtalálható.
Káprázatos elixírként hat a bőr, a haj, a köröm állapotára is.

A mákolajat kúraszerűen (vagy betegségtől függően) érdemes fogyasztani: 1 evőkanál/ nap (ételbe keverve, péksüteményre csepegtetve, vagy akár magában).
A kúra alatt érdemes C és E vitamint szedni hozzá.
Néhány esetben székrekedés előfordulhat. Figyeljünk oda a megfelelő víz és rostanyag bevitelre.

Vegye a család étkezési palettájára sűrűbben a mákot, bármilyen formájában. A kereskedelemben megjelent a mákliszt is. (Ez a mákolaj kisajtolás után maradt mák örleménye.)

Olvass tovább

FOKHAGYMA TINKTÚRA - AZ ÉRRENDSZER TISZTÍTÁSÁRA


Az alábbi receptet dr. Domján László orvos-akadémikus, agykontrol oktató adja közre, dr. Hermann István közlése alapján.
“E meglepően hatékony gyógymódról Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és röntgenvizsgálat tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy aortája gyakorlatilag törékeny „porceláncsővé” vált. A sebészek attól féltek, hogy a főverőér érintésekor az, menthetetlenül sérül, és a beteg elvérzik. István hallott egy ősi receptről, amit az Unesco-expedíció talált néhány éve Kínában. Kipróbálta és édesapja aortája – orvosa ugyancsak nagy meglepetésére – teljesen mésztelenné vált, amint azt az ultrahang-vizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez egyszerűen döbbenetes! Manapság a legtöbb halálesetet és számtalan, súlyos tünettel járó betegséget, végső soron az érelmeszesedés okozza. Ezért örömmel adjuk közre ezt az egyszerű receptet.”

Elkészítése:
33 dkg megtisztított hazai fokhagymát (más a hatóanyagtartalma) fokhagymaprésben szétnyomunk, majd 10 napig áztatunk, 3dl 96%-os alkoholban. Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak a kioldódását ezzel is segítsük. Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert folyadék ragacsos fokhagymakivonat. (Fogyasztás előtt rázzuk fel.)

Adagolás:
Gyomor égést okozhat, ezért mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében, vagy vízben elkeverve. Az első napokban okozhat rossz közérzetet, de 3-4 nap után ez rendszerint megszűnik.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.

Bár az eredeti leírás szerint hét évente elég ismételni, én úgy gondolom a mai életvitel és állapotunk mellet évente akár kétszer, háromszor sem árt a kúra.

Olvass tovább

IZÜLETI BETEGSÉGRE

A köszvény anyagcsere zavar. Javasolt a purin bevitel csökkentése. 

A tüneteket a húgysavval túltelített testfolyadékokból kiváló és a különböző szövetekben lerakódó mononátriumurát-monohidrát kristályok idézik elő.
A köszvénynél, a húgysavanyagcsere zavarához gyakran csatlakozik, a szénhidrát- és a zsíranyagcsere zavara is.
A húgysav részben a szervezet saját sejtmagjaiban, részben pedig a táplálékkal felvett sejtmagokban lévő purin bázisok lebontása során keletkezik, és a vesében kiválasztódva, a vizelettel ürül ki a szervezetből.
A vér húgysavszint-emelkedésének oka, egyaránt lehet a húgysav túlzott mértékű termelődése, vagy csökkent kiürülése a vizelettel, de sokszor egyidejűleg mindkettő kimutatható.
A betegség férfiaknál gyakrabban jelentkezik, nőknél pedig általában a változókor után alakulhat ki. Fiatalkorban ritka betegség, de ha 30 éves kor előtt jelentkezik, akkor súlyos lefolyású. A betegség gyakran halmozódik egy családon belül.
A betegség lehet elsődleges köszvény, melynek oka sokszor nem deríthető ki. Ide sorolják többek között a specifikus enzimdefektusokat (pl. glikogéntárolási betegségek) is. A másodlagosan kialakuló magas húgysavszintet okozhatják rosszindulatú vérképzőszervi megbetegedések, daganatok, a szaporodó sejteket károsító anyagok (citosztatikumok), pikkelysömör, vesebetegségek, egyes gyógyszerek (pl. diuretikumok), elhízás, alkoholfüggőség, de az éhezés is.
Köszvényes betegek esetén gyakrabban fordul elő: magas vérnyomás, vesebetegségek, cukorbetegség, magasabb vérzsír szint.

A betegség lezajlása, tünetek
Akut roham jellemzője: hajnali órákban, vagy nagyobb fizikai megterhelés, vagy bőséges étkezés és alkoholfogyasztás után jelentkező égető fájdalom. Leggyakrabban a nagylábujjon (ritkábban: a kéz, a könyök izületein, fülkagylón) kialakuló duzzanat, bőrpír, mozgáskorlátozottság, melyet láz, émelygés, hányinger kísérhet és néhány napig, vagy hétig tart.
Rohamok között tünetmentesség, hyperurikaemia jellemző.
Krónikus fennállás esetén izületi deformitások, a bőr alatti szövetekben, izmok, inak felett húgysavlerakódások jelennek meg.

Diétás kezelése

A szénhidrátban gazdag diétának purin ürítő tendenciája van.
A zsírok köszvényes rohamot válthatnak ki. A rohamok fellépésében szerepet játszhatnak a bőséges, fehérje gazdag étkezések, nagyobb mennyiségű alkohol egyidejű fogyasztása mellett.
Az ételek készítésénél figyelembe kell venni, hogy mely ételek purin tartalma magas, ezeket az étrendből ki kell iktatni.

A diéta összetétele:
• Energia: tápláltsági állapothoz igazodó. A betegek általában elhízottak, ezért az étrend energiaszegény. Éhezéskor a felszaporodó keton testek miatt a húgysavkiválasztás gátlódik, ezért „koplaló napok” beiktatása a fogyókúrába ellenjavallt.
• Fehérje: 0,8 g/ttkg, melynek 50-60 %-a növényi eredetű legyen. Az állati eredetű fehérjeforrások közül a tejet, tejtermékeket részesítsük előnyben, mérsékeljük a húsok, húskészítmények, húskivonatok fogyasztását.
• Zsírbevitel: kevés
• Szénhidrát: 3-5 g/ttkg. A szénhidrátok általában purin ürítő hatásúak. Kivétel a fruktóz, mely az urát szintet emeli. (A diabetes fennállásakor a diabetesnél leírt irányelveket is figyelembe kell venni.) Fruktózból készült édesítőszert ne használjunk.
• Alkohol: tilos!, mert a húgysavszintézist növeli, emeli a laktát szintet, aminek hatására a húgysavkiválasztás gátlódik. A sör még ezen felül maga is purint tartalmaz (még az alkoholmentes is 14mg/dl).
• Purin: 100-200 mg/nap javallt (normális táplálkozásnál ez:600-1000 mg/nap)
• Folyadék: 2-3 liter/nap (purin ürítő hatásúak pl. az alkalikus /lúgos/ gyógyvizek, a csalántea)
• Étkezési ritmus: napi 5-6-szori étkezés javasolt, egyszerre kis mennyiségek

Purin tartalom csökkentése

A nyersanyagok előfőzésével, a purin tartalom csökkenthető. A nyersanyagok purin tartalmát, az első főzővíz leöntésével is csökkenthetjük, mert a kioldódott purin benne marad a főzővízben. Ezért a húsleves fogyasztása nem javasolt. Kerüljük a zsíros, panírozott és füstölthús-készítményeket.

Az élelmiszerek purintartalma (100 g):
Nagyon magas purintartalom: /150-1500 mg/ Belsőségek, birkaszív, csirkemell, élesztő, füstölt húsok, garnéla, halak, halikra, hering, húskivonatok, kagyló, lazac, liba, makréla, pisztráng, szardínia, tonhal, csokoládé (620 mg),
Magas purintartalom: /75-150 mg/ Birka-, borjú-, kacsa-, marha-, sertés-, szarvas-, pulyka-, nyúl-, őzhús, csirkecomb, füstölt sonka, kolbász, ponty, szalámi, szalonna, virsli, fogas, földimogyoró, lencse, mák, mazsola, napraforgómag, szárazbab, száraz borsó, szójakocka
Közepes purintartalom: /30-75 mg/ Angolna, zöldbab, paraj, kelbimbó, füge, banán, karfiol, barna kenyér
Kevés purintartalom: /10-30 mg/ Burgonya főtt és nyers, cékla, endívia, lila és fehér káposzta, karalábé, kínai kel, főzőtök, padlizsán, retek, saláta, vöröshagyma, zellergyökér, fehérliszt, gyümölcsök (12-30 mg), dió, fehérkenyér,
Alacsony purintartalom: /5-10 mg/ Tej, tejtermékek, gabonafélék, uborka, paradicsom, tojás

A kávéban, a teában és a kakaóban található teobromin, teofilin, illetve koffein a szervezetben metiluráttá alakul át, ami nem rakódik le a köszvényes izületi csomókban.

Olvass tovább

KÖHÖGÉSRE - HAGYMASZIRUP (Dédike receptje)

Két marék vöröshagyma megmosott, száraz héját felteszed főni 2-3 dl vízben. Lassú tűzön, sötét, tintaszerűre főzöd. Vágsz bele még egy kevés citromhéjat.
Ha kész, beledobsz 1-2 evőkanál kamillát, elzárod és lefedve állni hagyod 5-10 percig.
Addig aranybarnára karamellizálsz annyi a cukrot, hogy majd szirup állagú legyen.
Amikor a hagymatea elkészült, leszűröd, jól kinyomkodod (kb. 2 dl lesz) és ráöntöd a pörkölt cukorra (forró cukorra ne öntsd rá, mert kifut).
Összemelegíted, majd sötét üvegbe töltöd. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe. (Hónapokig eláll.)
Naponta 3-5 teáskanál fogyasztasz belőle.
Kamilla helyett, vagy mellé, más gyógynövényeket is használhatsz (pl. lándzsás útifű).
Gyermekeknek is adható.

(A hagymáról lepergett héjat, érdemes félretenni ilyen célra.)

Olvass tovább

INFLUENZÁRA

Sokszor az antibiotikumok és az oltás sem segít. Ilyenkor marad az ágynyugalom, a vitaminok és a természetes megoldások.

• fél citrom frissen kifacsart leve
• 1 evőkanál méz
• 1 mokkáskanál őrölt fahéj és csillagánizs (Tamiflut, ami vírusölő hatású)
• 1 púpos mokkáskanál reszelt gyömbér

Ezeket összekeverjük, majd felöntjük 2-3 dl meleg vízzel (nem forró). Így kellemes, jól eső italt kapunk.
Baj esetén naponta 3 adagot is fogyaszthatunk.
Szedjünk hozzá nagyobb adag por alakú C vitamint (5000 mg, kb. 1 mokkáskanálnyi). Ezt jó ha egy üvegben, ivóvizünkben oldjuk és apránként a nap folyamán iszogatjuk meg.
Ehetünk még tőzegáfonyát, az igen jól jön ilyenkor (Qercetin).
A felnőttek napi két dl jó minőségű fehérbort (Sikiminsav) is fogyaszthatnak, akár forralt borként is.

Fontos a pihenés, az ágynyugalom. 
Otthon a lemaradásainkat nem ilyenkor kell bepótolnunk, de az sem használ, ha egész nap a számítógép és a Tv előtt ücsörgünk, vagy a mobilunkat nyomkodjuk. Inkább fogjunk egy jó könyvet, aludjunk sokat, hogy ne essünk aztán vissza.

Olvass tovább

MAGNÉZIUM HIÁNY ESETÉN

Nagy mennyiségű magnéziumhoz juttathatjuk szervezetünket bőrünkön keresztül.

A keserűsót vagy más néven Epson sót (magnézium szulfát), nagyanyáink is alkalmazták.
(Ugyan ők még nem tudták a legújabb kutatási eredményeket, miszerint fürdősóként használva a szervezetbe jut.) Használták lábfürdőként a lábak frissítésére, lábfájdalmakra.
A gyógyszerészeti felhasználása egyébként igen széleskörű (hörgőtágítás, izom és csont fájdalmak, bárium mérgezés, pattanások, hashajtóként…).

Fürdésre:
• 1 csésze tengeri só – 2 csésze keserűsó – 2 evőkanál szódabikarbóna – pár csepp illóolaj ha szereted
Lábfürdőhőhöz:
• 1 evőkanál tengeri só – 2 evőkanál keserűsó – fél evőkanál szódabikarbóna

Meleg vízben, minimum 25 percig pihenjünk benne.

Ha nem vagyunk magnéziumhiányosak, egyszerűen csak fáradtak az izmaink, akkor is jó fürödni benne. Tehetünk bele kevesebb is (1-2 evőkanál, arányosan).

Olvass tovább

ÖDÉMA, SZÖVETKÖZI VIZENYŐ (elégtelen nyirokkeringés esetén)

A nyirokrendszer szállítja el a szövetközi térből, a szervezet sejtjeinek ”szennyvizét” a vérbe.

Ez egy fehérjedús folyadék, ami nagy molekulasúlyú anyagcsereterméket is tartalmaz. A nyirokérrendszer behálózza a teljes szervezetünket és a perifériák felöl, szállítja a folyadékot a centrum felé a vénákba.

Állapotát befolyásolja: legtöbbször a mozgásszegény életmód, a túlsúly, méreganyagok, a vastagbél állapota, illetve a nem megfelelő keringés. Sajnos az emberek nagy százalékának, a helytelen életmód következtében (főleg a nőknek) lassú, illetve elégtelen a nyirokkeringése.

A nyirokpangásnak sok szövődménye lehet: fekélyek, bőr, izületi, daganatos, stb. betegségek.

Betegségek is okozhatnak nyirokkeringési problémát: pl. szívelégtelenség, vese alul működés, stb.

Amit tennünk kell:

  •   •   vastagbél tisztítása, méregtelenítés (érdemes ezzel kezdeni)
  •   •   rendszeres mozgás (a jó keringés feltétele, alapja)
  •   •   mély légzés (aktiválja a nyirokrendszert), légzőgyakorlatok
  •   •   test kefével történő rendszeres átmasszírozása (pl. fürdéskor)
  •   •   váltott zuhany (hideg, meleg)
  •   •   szauna
  •   •   megfelelő bőrápolás, hidratálás (ne száradjon ki a bőr, legyen jó állapotban)
  •   •   megfelelő táplálkozás
  •   •   Sok vizet fogyasztani (megfelelő minőségű, tiszta vizet)
  •   •   méregtelenítő, nyirokkeringést, emésztés, kiválasztást segítő gyógynövények, teák használata
  •    •   ajánlott a szív körüli és mellkas nyirokcsomóit masszírozni, így beindítható a keringés

Javasolt gyógynövények:

1, La pacho tea

1 liter forró vízbe 1 púpos evőkanálnyi teát tegyünk, majd 5 percig főzzük (hiszen a növény kérgét használjuk fel teaként). Hagyjuk állni 20 percig, szűrjük le, majd hűlés után fogyaszthatjuk, lehetőleg édesítés nélkül. Önmagában enyhén füstös, vaníliás aromájú.

Kúraszerűen 6 hétig fogyasszunk belőle naponta 1-1,5 litert, majd 4 hét szünet után újra kezdhetjük inni.

2, Tövises iglicegyökér (vizes kivonata)

(Gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet ödéma, gyakran a magas vérnyomásra felírtaknál.)

Este áztassunk be 1-1,2 dl vízbe 1 ek. iglicét. Reggel felezzük meg. Reggeli előtt 20 perccel és reggeli után igyuk meg az adagokat. Egy-két hétig fogyasszuk. A vérnyomást is csökkenti.

Szív, vagy veseelégtelenség okozta vizenyő esetén ellenjavallt.

Ajánlott élelmiszerek: árpát, rizst, hajdinát, zabot, búzát, burgonyát, gyökérféléket, olajos magvakat, gyümölcsöket és zöldségeket (több nyerset) fogyasztani.

A diéta néhány formája is jótékony hatású lehet.

Nem ajánlott élelmiszerek: édességek, zsíros ételek, tojás, tej, húsok, belsőségek, konzervek, füstölt áruk, valamint alkohol, cigaretta és a kávé fogyasztása, ezek ugyanis lassítják a tisztulást.

A homeopátia, a gyógynövények használata, számos lehetőséget kínál. Ezek elősegítik a nyirokáramlást.

Más természetes, alternatív terápiák is nagyban javíthatják, előmozdíthatják a gyógyulást pl.:

Shiatsu masszázs, nyirokmasszázs, hangmasszázs.

Ha alkalmunk van rá, a mezítláb járás is jó hatással van a keringésre, különösen a reggeli harmatos fűben.

Fontos, hogy mentálisan is törekedjünk a belső egyensúly visszaállítására!

Olvass tovább

REJUVELAC – AZ EGÉSZSÉGES EMÉSZTÉS ÉS BÉLRENDSZER ITALA

A rejuvelac egy alkoholmentes fermentált ital, amelyet csíráztatott magvakból állítanak elő. A rejuvelac emésztési problémák esetében iható, felgyorsítja az anyagcserét, megtisztítja a bélrendszert.

Külföldön már hatalmas sikert aratott az ital,  amelyet bárki el tud készíteni fillérekből a saját otthonában. Feltalálója Dr. Ann Wigmore, aki hosszú életét arra tette fel, hogy az egészséges étkezést kutatta és táplálkozási tanácsadással gyógyította betegeit. Eredményei világszerte ismertek. Ő hozta el nekünk a búzafűlevet, a nyers étkezést, a csírákat, és a rejuvelacot.

Mire jó a rejuvelac?

A rejuvelac egy igazi enzimbomba. Olyan enzimeket pótol, amelyet a főtt ételek „kivesznek” a szervezetünkből. Ezen kívül tele van a belek számára nélkülözhetetlen probiotikumokkal, kitisztítja a toxinokat a szervezetből, megnyugtatja az emésztőrendszert és optimalizálja működését. B, C és E vitaminforrás. A rejuvelac fillérekből elkészíthető ÉLŐ, energetizáló ital, amely kíméletesen tisztítja meg a teljes béltraktust, és mint tudjuk, minden betegség a „belekben kezdődik.”

Mi kell hozzá?

  • •   1 db 5 literes befőttesüveg
  • •   1 adag bio búza (de, más gabonaféléből is készülhet – árpa, rozs, köles, hajdina…) 
  • •   egy tiszta háló (egy darab szúnyogháló vagy gézlap is megteszi)
  • •   víz (lehetőleg ne klóros csapvíz, ha nincs más, hagyjuk néhány órán át kipárologni)
  • •   csíráztató tál, üveg, vagy szűrő 

Hogyan készíthetem el?

  1. Első lépés a mag áztatása: 1 csészényi bio búzát (vagy tönkölybúzát) megmosunk alaposan, majd belehelyezzük a befőttesüvegbe és felöntjük tiszta vízzel. Lefedjük úgy, hogy levegőzzön, szellőzzön is a búza (gézlap, háló), és 12 órán keresztül ázni hagyjuk a búzaszemeket.
  2. Második lépés a csíráztatás: A búza 12 óra után a vízben csírázásnak indul. Az első kör vizet ki kell öntenünk, ismét jól át kell mosni a búzát, már figyelve arra, hogy ne sérüljenek a kis csírakezdemények. Ezután a búzáról itassuk fel a maradék vizet és helyezzük egy csíráztató edénybe. Vizet nem kell adnunk hozzá. Csíráztatjuk 3-4 napot. Naponta minimum 2-szer átmossuk a búzát, hogy nehogy bepenészedjen. Csíráztató tálat ajánlatos használni ehhez a művelethez. Ha az nincs, megteszi egy műanyag szűrő, vagy befőttes üveg is. Így is ki fog tudni csírázni. Fontos, hogy ne álljon a víz a csíra alatt és, hogy szellőzni tudjon. Ne tegyük napfényre, vagy nagy melegre.
  3. Ha az illata, vagy a látványa alapján penészesnek látjuk a búzát, akkor valószínűleg sok vizet hagytunk alatta vagy nem szellőzött megfelelően. Ezt sajnos muszáj kidobni, mert többet ártanánk vele, mint használnánk! A rejuvelac készítésének egyetlen nehezebb momentuma a csíráztatás. Akik jártasak az otthoni csírakészítésben, tudják, miről is beszélek. Akik nem, azokat kérem, nézzenek utána, mert komoly veszélyeket rejthet magában a penészes csíra!!!

Rejuvelac készítése

  1. •   3-4 nap után a csírák már nagyon szépen látszanak. Kezdődhet a rejuvelac készítése. A kicsírázott búzát belehelyezzük egy 5 literes befőttesüvegbe és feltöltjük tiszta vízzel. Lefedjük gézlappal vagy hálóval és egy száraz, kevésbé fényes helyre tesszük akonyhában. 2 napra.
  2. •   2 nap múlva készen van a REJUVELAC! Leszűrjük a kicsit zavarosabb, citromos vízhez hasonlító enzimekkel és vitaminokkal teli italt. A rejuvelac íze kicsit savanykás, citromos és nagyon frissítő. Hűtőbe helyezzük, itt 3 napig is eláll.
  3. (készítése rövidfilm)

A kicsírázott búzából még ugyanezzel az eljárással 3 adag rejuvelacot lehet készíteni, aztán új adagot kell csíráztatnunk. Nyári nagy melegben kellemesen hűsít.

Olvass tovább

KRISTÁLYGOMBA - A JÓTÉKONY ÜDÍTŐITAL

Különböző elnevezései vannak: kaukázusi vizigomba, vagy vizikefír, de hívják Japánkristálynak is.
A világ több helyén található hasonló gombafaj.
A Kaukázus lakói ismerik a kristálygomba gyógyító hatását, a gyerekek is isszák. Ez a világ egyik olyan helye, ahol az emberek egészségesen, igen magas kort érnek el.

Mit tartalmaz?
A kristálygomba jótékony mikroorganizmusok szimbiózisából áll, több mint 500 féle tejsav baktérium (lactobacillus) és élesztőgomba alkotja.
A bennük található baktériumtörzsek között vannak ún. probiotikumok, amelyek segítik a károsodott bélflóra helyreállítását.
A kristálygombák alkalmazásának eredete nem teljesen ismert, ugyanis a hasonló céllal a Föld több részén használnak különböző baktérium-gomba komplexeket. Ezekben közös, hogy van köztük olyan törzs, amely a telepek alapjául szolgáló poliszacharidot termeli, és a gomba-baktérium komplex egyik tagja sem patogén (nem okoz betegséget).

Felhasználási lehetőségek:
(Idegbetegségek, belső daganatok, izületi gyulladás, szívinfarktus, fertőző májgyulladás, gyomor- és bélbetegségek, hasmenés, szorulás, vérkép problémák, stb.)
Az emésztésre jó hatással van, a közérzetet javítja, csökkenti a fáradság érzetet, a vérnyomást és a súlyt normalizálja, a vastagbél rák esélyét jelentősen csökkenti. Gyógyítja a bőrkiütéseket, ekcémákat, vese – epe- máj zavarokat, állítólag cisztákat és asztmát is gyógyít.
Antibiotikumos kezelések után kifejezetten hasznos fogyasztani, helyreállítja a bélflóra egyensúlyát.
Enyhíti a menstruációs panaszokat, javítja a közérzetet, nőknek érdemes a terhesség alatt is fogyasztani.

A betegségekre gyakorolt jótékony hatásai, a természetes bélflóra helyreállításának köszönhető.

Betegségek esetén: idegbetegségek, belső daganatok, bronchitis, vérszegénység, vérkép problémák, szklerózis multiplex, vérnyomás és testsúly-normalizálás.
Naponta 1 liter (2-6 hónapig fogyasztani).
Súlyos esetben akár napi 2 l.

Ekcéma, kiütések: naponta fél litert inni (1-2 hónapig).
Külsőleg bedörzsölni, hagyni megszáradni. Ha kézről, arcról van szó, reggel lemosni (1-2 hét alatt eltűnnek).

Vese-, hólyag-, epebetegségek: naponta 1 liter (2-6 hónapig).

A kristálygomba megakadályozza a táplálék rothadását a belekben, így gyógyító és élethosszabbító hatású.
A kristálygombát naponta kell inni, nem zavarja az emésztést, mert gyorsan felszívódva a vérbe jut.

Cukorbetegeknek nem ajánlott.

Elkészítése (2 literhez):
Tiszta, széles szájú, nem fém, zárható edényt, vagy üveget használjunk!
6 evőkanálnyi kristálygombát sűrű szövésű műanyag szitába téve, kézmeleg vízzel lemosunk, az edényünkbe tesszük, majd hozzáadunk
2-3 evőkanál cukrot (ízlés szerint, tapasztaljuk ki),
5-10 szem mazsolát (előtte öblítsük le),
javasolnak bele még fél citromot, de magában is kellemes ízű.
2 liter szoba hőmérsékletű vízzel felengedjük, jól felkeverjük és sötét helyen, 2-3 napig, érleljük. Az érlelés ideje függ a hőmérséklettől (20-22 fok az ideális), illetve attól mi hogyan szeretjük.
Érlelés után leszűrjük és ezt a leszűrt levet fogyasztjuk.

Kipróbálhatjuk aszalt áfonyával, cseresznyével, fügével, vagy ananásszal is. (Kicsit más ízű.) Az aszalt gyümölcsök kénnel kezeltek, ezért mossuk meg alaposan, vagy bioaszalványt használjunk.

Ügyeljünk arra, hogy a gomba fémmel ne érintkezzen. A kristálygombát langyos folyóvíz alatt műanyag szűrőben alaposan kimossuk (hideg vízben szétesik) és a fent megadott módon újra felhasználjuk. (Figyeljünk a higiéniára, tartsuk tisztán az eszközöket.)

A belőle készített ital a hűtőben néhány napig eláll.
Finom, üdítő és egészséges immunerősítő ital.

Az emésztésünk az első pár napban esetleg felborulhat, de ez rövid időn belül rendeződik.

Említeni kell, hogy nagyon ritkán ugyan, de bizonyos gyógyszerek hatását, felszívódását esetleg befolyásolhatja. Erre figyeljünk oda. Ilyenkor a gyógyszer bevételétől távolabbi időben fogyasszuk.

Az elején, mikor még kevés a gombánk, a hozzávalókat arányosan adagoljuk hozzá.
A gomba gyorsan szaporodik ugyan, de nehéz hozzájutni. Ezért a felesleget adjuk tovább, hogy mások is élvezhessék jótékony hatásait.

Ha elutazunk, jól öblítsük át, tegyük befőttes üvegbe, öntsünk rá tiszta vizet, kevés cukrot adjunk neki. A szabadságunk idején “téli álomban” tarthatjuk a hűtőszekrényben (nem fagyasztóban). Egy-két hetet elvisel a tapasztalatok szerint.

Olvass tovább

Vissza a lap tetejére