molnare60@gmail.com  |  +36 20 255 1088
Follow us :-

Hasznos tudnivalók

VITAMINOKRÓL 

A vitaminok jelenléte elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyiknek mi a szerepe és hiányuk milyen tüneteket okoz?

A-vitamin (retinol, karotin): zsírban oldódó vitamin. Létfontosságú a növekedés és a farkasvakság megelőzése szempontjából, védi az emésztőcsatornát, a vizeletképző és légzőrendszert a fertőzésektől. Egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt, növeli a légúti betegségekkel szembeni ellenállást.

Hiánya szem problémákat (farkasvakságot), a fertőzések magasabb kockázatát, száraz, érdes bőrt okoz.

Forrása: a retinol kizárólag állati eredetű élelmiszerekből nyerhető. Retinol található a tojássárgájában, a májban, a tejtermékekben és az olajos halban. Elő anyagát, a karotint, a növények, főleg a zöld és sárga színű zöldségek, különösen a sárgarépa, sütőtök tartalmazza nagy mennyiségben.

B – vitaminok

A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így hiányállapot nem alakul ki. A felvett vitaminok a vékonybélben szívódnak fel, és a szervezet biokémiai folyamatainak motorjaként vesznek részt a működésben.

A B-vitaminok hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetekben jelentkezik.
A vitaminok hiányát okozhatja az alkoholfogyasztás, gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló feszívódási zavar.
A vegetáriánusoknak fokozottan oda kell figyelniük, kiegyensúlyozott makrobiotikus táplálkozással elkerülhető a Bvitamin hiányok kialakulása.

B1 (tiamin): vitamin szerepe nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez. Az energia anyagcserében van szerepe, azaz részt vesz a táplálékból való energianyerés folyamatában. Továbbá hatással van a neurotranszmitterekre és a szerotoninra, emellett az acetil-kolin antagonistája, ami a központi és perifériás idegrendszer fontos hírvivő molekulája.
Hiánya: túlzott izgatottságot, depressziót, álmatlanságot, a hangok iránti túlzott érzékenységet okoz.

Hiánya okozza a beriberi nevű betegséget is. A betegség többnyire összefüggésbe hozható az alkoholizmussal és a hiányos táplálkozással.

Forrása: húsok, főleg a sertéshús, a máj, néhány halfaj (lepényhal, tonhal), gabonafélék, burgonya és hüvelyesek, valamint a tej és a tojás (sárgája), a teljes rizs.
A B-, C-, és E-vitamin, valamint a mangán és a kén segítik hatását.

B2 (riboflavin): antioxidáns, a vitamin a sejtek oxidatív anyagcseréjében szerepel. Az emberi bélflóra is termeli, ritkán alakul ki B2 vitaminhiány, ezért vitamin komplexek alkotóelemeiként alkalmazzák. Szükséges a zsírsavak lebontásához, szénhidrátok anyagcseréjéhez, nyálkahártya épségéhez, szöveti légzéshez. Felgyorsítja a szervezetben a B6 vitamin aktivitását.

Hiánytünetei: a száj nyálkahártyáinak gyulladása, repedezett ajkak, szájzugban kis fekély alakulhat ki. Súlyosabb esetben bőrgyulladás, csökkent szaruhártya vaszkularizáció jelentkezhet. Csökkenhet a vas felszívódás, gyengülhet a pajzsmirigy működés.

Forrása: máj, sajt, tojássárgája, hal, hüvelyesek, tej, baromfi, spenót, teljes kiőrlésű gabonák és joghurt.

B3 (niacin): nikotinsav, nikotinsavamit): B1-, B2- és B6-vitamin jelenlétében a máj képes előállítani egy triptofán nevű aminosavból. Segíti a szervezet számára kinyerni az energiát a szénhidrátokból, zsírokból és a fehérjékből. Oxidációs folyamatokat irányító enzimek része. Tartós B3-vitamin-fogyasztás kedvezően befolyásolja az eltérő lipid értékeket, de a glükóz anyagcserére ellentétesen hat, ezért cukorbetegeknél kellő óvatossággal javasolt alkalmazni.

Hiánya: tünetei mentális problémák, hasmenés, bőrirritáció, idegrendszeri problémák.

Forrása: sovány húsok, csirke, pulyka(bőre nélkül), halak, máj, olajos magvak, élesztő, korpa, tojás, zöldségek, száraz hüvelyesek, avokádó, füge, szilva és a teljes kiőrlésű gabonaipari termékek.
A leghatékonyabb a többi B-vitaminnal, C-vitaminnal és foszforral együtt történő szedése. Ellenségei az altatók, az ösztrogén, az antibiotikumok, az alkohol és a cukor.

B4 (folsav, B11): más vitaminokkal együtt a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében, szükséges továbbá a gyomor-bélrendszer épségéhez és a szájnyálkahártya épségéhez is. Javítja a vas és a B12-vitamin felszívódását, vérszegénység kezeléséhez is használják.

Hiánya: a pancytopenia nevű betegség léphet fel, azaz a vérsejtek minden típusának száma csökken, vészes vérszegénység alakul ki. Nyelvgyulladás léphet fel, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek (pl. nyitott gerinc) adódhatnak.
Sok folsav fogyasztása elfedheti a B12 vitamin hiányában kialakuló tüneteket, mivel azonban nem pótolja azt, ez veszélyes lehet. Különösen a vegetáriánus táplálkozást folytatóknak kell erre figyelniük. Túladagolása csökkentheti a cink hasznosulását.

Forrása: legjobb természetes folsav forrás a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő.
(Terhesség , szoptatás, nehéz fizikai munka, stressz, dohányzás, alkohol fogyasztás, menopauza esetén szükség lehet a mesterséges pótlására is.) Egészségeseknek viszont nem ajánlott a szedése.

B5 (pantotésav): elnevezése a görög „panthoten” (mindenütt) szóra vezethető vissza, mely arra utal, hogy a B5-vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Főként a különböző neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin valamint az A-és a D-vitamin képződésében vesz részt. Szerepet játszik a zsír lebontásában, és a női- férfi nemi hormonok előállításában, csökkenti a stresszt, energiát termel. A hámszövetet táplálja, ezért felfekvés, pelenkakiütés kezelésére alkalmas.

Hiánya: hiánya csak nagyon ritkán fordul elő, ha mégis, más B vitaminok hiányával együtt jelentkezik.
Tünetei a következők: depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás, és nem utolsó sorban a kéz- és lábujjak zsibbadása, bizsergése, égő érzése (Vigyázat! Más betegség tünete is lehet, ezért ki kell vizsgáltatni!).

Forrása: az állati eredetű táplálékforrásokban különösen nagy mennyiségben, így a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tyúktojásban és tejben. Növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse.

B6 (piridoxin): a fehérjék lebontásában, az aminosavak anyagcseréjében játszik szerepet. Az idegsejt és a hámszövet működését szabályozza. Szerepe van a terhességi hányinger csillapításában, görcsoldó hatású, az emésztőrendszer, az ideg-és immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges.
Mivel a B6-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ritkán fordulnak elő hiánytünetek.

Hiánya: ha mégis kialakul a hiánya, akkor epilepsziás rohamokhoz hasonló görcsök léphetnek fel, bőrbetegségek, anémia (vérszegénység) és ideggyulladás lehet a tünete. Az egyoldalú táplálkozás, egyes bélbetegségek, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) vezethetnek hiányának kialakulásához.

Forrása: Túlságosan nagy mennyiségű B6-vitamin bevitele idegrendszeri panaszokat okozhat. Az állati eredetű élelmiszerek közül többek között a májban, a lazacban, a tőkehalban fordul elő. A növények közül a burgonya, a gabonafélék, a gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak sok B6-vitamint, különösen a szárított gombák, a gesztenye, a lencse, a póréhagyma és az olajos magvak.

B7 (Biotin-H vitamin): nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásában, a fehérje-anyagcserében, a szénhidrát-anyagcserében, az aminosav anyagcséréjében és a koleszterin-anyagcserében. Megőrzi a bőr, a körmök és a haj egészségét, épségét. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében, továbbá kedvezően befolyásolja a betegség folytán fellépő idegkárosodást is.
A bélflórában képes előállítani a szervezet is, így jelentős bevitelre nincs szükség.

Hiánya: bőr és az ajkak gyulladása, ekcéma, a szőrzet kihullása figyelmeztet, illetve megfigyelhető a nemi vágy csökkenése, továbbá az általános lehangoltság, nagyfokú kimerültség, étvágytalanság, vérszegénység, koleszterinszint-emelkedés is.
A tojásfehérjében lévő anyagok gátolják a biotin felszívódását, így sok tojásfehérje fogyasztása esetén is hiányállapot alakulhat ki.

Forrása: máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék fogyasztása ajánlott. A gyümölcsökben és a húsfélékben is minimális mennyiségben fordul elő biotin, a gabonafélékben pedig kötött formában van jelen, így nem szívódik fel a szervezetben.

B8 (kolin): elsősorban a zsírsavak felhasználásában működik közre, így gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakban, illetve megakadályozza a máj elzsírosodását. Segíti a szervezet méregtelenítését (így javasolt gyógyszerek mellékhatásainak csökkentéséhez) és javítja az emlékezőképességet is.

Hiánya: következtében érelmeszesedés, zsírmáj és az agyteljesítmény romlása jelentkezhet.

Forrása: lecitinekben, különösen a szójalecitinben található nagy mennyiségben.

B9 (inozit): szerepet játszik az agyműködés folyamatában, a köztiagy működésében, az agysejtek táplálásában és az idegi ingerületek továbbvitelében. Fontos a vese és a pajzsmirigy működéséhez, illetve a vérlemezkék képződéséhez. Zsírbontó hatással is rendelkezik, így az érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából is fontos a szervezet számára.

Hiánya: idegi károsodás, fáradékonyság, koncentrálási zavar, az emlékezőképesség romlása jelentkezhet inozit-hiány esetén. Csökken a fizikai teljesítőképesség, fokozódik az érelmeszesedésre való hajlam. Cukorbetegségben szenvedőknél könnyebben alakul ki a vitaminhiányos állapot.

Forrása: a szervezet maga is képes előállítani az agyban és a májban. Az élelmiszerek közül elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak tartalmazzák, ám csak egészséges emésztőrendszer esetén a fitáz enzim segítségével szabadul fel inozit. A koffein károsan hat a felszívódására.

B10 (PABS, PABA): szerepet játszik a vérképzésben, fontos a vas felszívódásához, elősegíti a folsav termelődését, illetve a gyomor- és bélrendszer működését. Megőrzi a bőr és a haj egészségét. Közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, ezért ma már ténylegesen nem sorolják a vitaminok közé, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. A PABA így a jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.

Hiánya: hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: vérszegénység, ekcéma, korán őszülő haj, gyomor- és bélrendszeri problémák (étvágytalanság és hasmenés).
Külsőleg alkalmazva (kozmetikai szerekben) allergiás tüneteket, bőrkiütéseket okozhat.

Forrása: legnagyobb mennyiségben a gomba, a hántolatlan gabonafélék, a karalábé, a saláták, a sörélesztő és a tejtermékek tartalmazzák.

B12 (kobalamin): a nukleinsav anyagcsere szabályozásában vesz részt, illetve a vörösvérsejtek képződéséhez szükséges. Felszívódása a gyomor-bélrendszeren keresztül akkor történik meg, ha a gyomor által termelt intrinsic faktor jelen van. Ennek hiányában a vitamin megfelelő bevitele mellett is hiányállapot jön létre.

Hiánya: vészes vérszegénység, nyálkahártya-gyulladás, valamint gyomor-bélrendszeri, és idegrendszeri zavarok (szédülés, memóriazavarok, depresszió) jelentkezhetnek. Előfordulhat még a nyelv gyulladása, hasmenés és az idegrendszer károsodása. Gyakran alakul ki a gyomorbetegségek következtében, pl. krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás során, emiatt ugyanis a B12-felvétel zavart szenved. Alkoholizmus kísérője is lehet. Bizonyos gyógyszerek is csökkentik a B12-vitamin felvételét. A vitaminhiány okától függően néhány embernek egész életében B12-vitamin-készítmények szedésére van szüksége.

Forrása: kizárólag mikroorganizmusok képesek előállítani. Megtalálható az állati eredetű termékekben, pl. húsokban, halakban, a tenger gyümölcseiben, tejben, sajtokban és tojásban, illetve belsőségekben, azaz májban, vesében, szívben. A savanyú káposztában (a savanyítás folyamatában mikroorganizmusok vesznek részt) és csekély mennyiségben, a homoktövisben is előfordul.

C-vitamin (aszkorbinsav): vízben oldódó. A legtöbb állat képes szintetizálni, ez alól sajnos kivétel az ember. Döntő szerepe van a kollagén képződésében, a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak, körmök megújulásában. Gyógyítja a sebeket, az égési sérüléseket. Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkentését. Segíti a vas felszívódását. Segít megelőzni a vírus- és baktérium- fertőzéseket, stimulálja az immunrendszer működését. Növeli a daganatokkal szembeni ellenálló képességet. Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát. Segít a nátha megelőzésében, kezelésében. Természetes hashajtó.

Hiányánál gyengeség, fogínygyulladás, fájdalmak, súlyos esetben skorbut, lép fel.  Hiánya kihat a többi vitamin, ásványi anyag felszívódására is.

Forrása: minden gyümölcs és zöldségfélében: citrusfélék, csipkebogyó, burgonya, leveles és gyökérzöldségek, paradicsom, paprika, kelbimbó, bogyós gyümölcsök (köszméte, ribiszke). Az ételek főzése, feldolgozása csökkenti a vitamintartalmat.

E-vitamin (tokoferol): zsírban oldódó. Védi a tüdőt és más szöveteket a környezetszennyezés hatásaitól, támogatja a vörösvérsejteket és az enzimműködést. Erős antioxidáns, késlelteti a sejtek öregedését, megelőzi a daganatos betegségeket. Fontos értágító és alvadásgátló hatása, ezért megelőzi a vérrögök kialakulását. Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást. Elősegíti a vetélés megelőzését. Enyhíti a lábizomgörcsöket.

Hiánya vérszegénységhez, izomgyengeséghez, idegrendszeri zavarokhoz, ideghártya károsodáshoz (koraszülötteknél) vezethet.

Forrása: margarin, olajos hal, tojássárgája, zöld és leveles zöldség, diófélék, búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, teljes gabonamagvak.

F-vitamin (linolsav, arachnidonsav): zsírban oldódó. Telítetlen zsírsavak alkotta vitamin. Segít megakadályozni a koleszterin lerakódását az erekben, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, kedvezően befolyásolja a mirigyek működését és kalciumot juttat a sejtekbe. Segíti az egészséges testsúly elérését és megtartását. Nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása esetén nő a szervezet F-vitamin igénye.

Hiányánál ekcéma, a bőr gyulladásos betegségei fordulnak elő.

Forrása: olajos magvak, búzacsíraolaj, napraforgóolaj, szójaolaj, amerikai mogyoró, dió, hikoridió, mandula, avokádó.

H-vitamin (biotin): vízben oldódó. Elengedhetetlen az emésztéshez és a különböző enzimfunkciók katalizálásához. Szükség van rá a normális zsír- és fehérje-anyagcseréhez. Késlelteti az őszülést és gátolja a hajhullást. Enyhíti az izomfájdalmakat.

Hiányánál hajhullás, étvágytalanság, anyagcserezavarok, kimerültség, ekcéma és nyelvgyulladás léphet fel.

Forrása: dió, grépfrút, banán, gomba, tojássárgája, földimogyoró, sörélesztő, marhamáj, tej, vese, fényezetlen rizs.

K-vitamin (fillokinon, menadion): zsírban oldódó. Elősegíti a véralvadást azzal, hogy támogatja a májat bizonyos anyagok előállításában. Mérsékli a menstruációs vérveszteséget.

Hiánya miatt orvérzés, vérző fogíny és erősen vérző sérülések, bélgyulladás, felszívódási zavarok léphetnek fel.

Forrása: zöld és leveles zöldségfélék, tojássárgája, sajt, sertéshús és máj, szójaolaj, tengeri hínár, joghurt, halmájolajok.

M-vitamin (folsav): vízben oldódó. Terhesség előtt és alatt döntő fontosságú a magzat idegrendszerének és agyának fejlődéséhez, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, és támogatja az idegrendszer működését. Fájdalomcsillapító hatású, véd a vérszegénység ellen, elősegíti a fehérje-anyagcserét, étvágyfokozó.

Hiánya vérszegénységet, kimerültséget, depressziót és bőrproblémákat (mint pl. a száj környékének fájdalma), illetve lassú növekedést okoz gyermekkorban.

Forrás: zöld és leveles zöldségfélék, szárazbab és borsó, tojássárgája, avokádó, sárgarépa, kantalupdinnye, sárgabarack, tök, gomba, máj, teljes kiőrlésű búza és barna rozsliszt.

P-vitamin (citrin, rutin, bioflavonoidok): vízben oldódó. A C-vitamin felszívódásához és hasznosulásához szükséges. A bioflavoniodok elsődleges szerepe a hajszálerek erősítése, és az azokon keresztül történő felszívódás biztosítása. Segíti a C-vitamint a kötőszövetek egészségesen tartásában. Akadályozza a fogínyvérzést. Segít az ödéma kezelésében és a belsőfül betegsége okozta szédülés ellen.

Hiányánál  a hajszálerek törékenysége (véraláfutások) jelentkezhetnek.

Forrása: citrusféle gyümölcsök, a sárgabarack, hajdina, földi szeder, cseresznye, és a csipkebogyó.

U-vitamin (metionin): Valójában nem vitamin, hanem egy aminosav származék. Az aminosavak a fehérjék építőelemeiElsősorban az ember immunrendszerét erősíti meg. Védi a sejtfalakat a sérüléstől, illetve károsodásuk esetén megkönnyíti azok regenerációját. Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának gyógyulását. Csak táplálkozással tudjuk bevinni.

Hiánya nyálkahártya-problémákat okozhat, a gyomor és bélfekélyek, vagy az immunrendszer legyengülése is ennek az aminosavnak a hiányára utalhat.

Forrása: káposzta, a saláta, a paradicsom, a zöldhagyma, a retek, a petrezselyemzöld.

Olvass tovább

D3 VITAMINRÓL

Napfény vitaminnak is hívhatnánk, mivel a bőrünkben szintetizálódik, napfény hatására. Sokkal nagyobb befolyással van ránk, mint azt eddig gondoltuk.

Naponta min. 1 óra napozás, teljes testfelületen, fényvédő krémek használata nélkül biztosítana számunkra elegendő D3 vitamint. (Természetesen a napozás szabályainak betartása mellett.) Ezt szinte egyikünk sem teszi meg, a bőrráktól való félelmünk, vagy a kozmetikai készítmények miatt. Magyarországon a lakosság nagy százaléka D vitamin hiányos, de még az egyenlítőn elhelyezkedő országokban is gyakran előfordul.

 A D3 vitamin egy lipofil vitamin, azaz zsírban oldódó. (Valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag.)
Sok híreszteléssel ellentétben, a D vitamin nem csupán a csontjainkat érinti, (a D vitamin elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést), sok más funkciója is van az emberi szervezetben.
Az utóbbi években a kutatók újrakezdték a vizsgálatokat a D vitaminnal és számos új és érdekes tanulmány látott napvilágot ebben a témában.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több évtizede már folytak nagyon komoly nemzetközi vizsgálatok, melyek arra kezdtek rávilágítani, hogy a D vitaminnak komoly szerepe van a rák elleni és más gyulladásos, illetve autoimmun folyamatok elleni harcban. Bizonyos ellenérdekek azonban ezeket sikeresen ellehetetlenítették.
Egyre több és pontosabb információink vannak arról, hogy a D3 vitamin miért is olyan hatalmas segítség az emberi szervezet számára, a rák és az autoimmun betegségek elleni harcban.

Egyre több nemzetközi tanulmány mutatja ki, hogy a gyermekek és felnőttek több mint 93%-a D vitamin hiányos az egész világon. Hogy miért? Azért, mert nem töltünk elég időt a napon, illetve ha töltünk is, azt mindenféle fényvédő faktoros krém használata mellett tesszük. Márpedig így nem jutunk D3 vitaminhoz.

Miért van szükségünk D3 vitaminra?

1. Egyensúlyban tartja a szervezet kálcium szintjét
2. Segíti a sejt differenciálódást
3. Erőteljes immunrendszer modulátor (felerősíti a szervezet természetes védekező képességét)
4. Szerepe van az inzulin kiválasztásban
5. Csökkenti a magas vérnyomás rizikóját
6. Segít megelőzni a csontritkulást
7. Szerepet játszik bizonyos rák fajták elleni harcban
8. Antidepresszívum
9. Csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját
10. Csökkenti az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának esélyét

A legújabb kutatások szerint a D vitamin szerepet játszik az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet elsavasodásának megszüntetésében és jótékony hatással van olyan betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid Arthritis és bizonyos rák típusaira (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata rák).

Az alacsony D vitamin szint különböző állapotokhoz, betegségekhez köthető:

1. Rákos elváltozások: mellrák, petefészekrák, vastagbélrák és prosztata rák
2. Izom gyengeség
3. Gyulladások
4. Depresszió
5. Skizofrénia
6. Psoriasis (pikkelysömör)
7. Ekcéma
8. Autoimmun betegségek
9. Sclerosis Multiplex
10. Rheumatois Arthritis
11. Diabetes Mellitus 1
12. Crohn betegség
13. Krónikus bélgyulladás
14. Magas vérnyomás

Napi ajánlott dózis:

Nem minden D vitamin egyforma, több variánsa is létezik. A biológiailag aktívat, D3-nak, vagy kolekalciferolnak ismerjük. Néhány rossz minőségű táplálék kiegészítő tartalmazza az olcsóbb D2-t (ergocalciferolt). Azonban az emberi szervezetben a D2 nem aktív, így először át kell alakítani D3–á, mielőtt bármi egészségre gyakorolt hatása lenne.
A félelem a D3 vitamin túladagolásától teljesen alaptalan, éveken keresztüli nap, mint napi, több mint 100.000 IU (International Unit) D3 vitamin volna képes túladagolást okozni csak. Ez a bevitel fizikai képtelenség.
A D vitamin ajánlott napi dózisa 400 IU-ban (International Unit = Nemzetközi Egység) volt meghatározva. Ez a mennyiségű D vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat. Ma már 2000-2500 IU az ajánlott bevitel.
Októbertől – áprilisig ajánlott pótolni a D vitamint. A köztük lévő időben, minél többet tartózkodjunk a szabadban.

A tökéletes bevitele a bőrünkön keresztül történhet. Ezt vagy napozással, vagy D3 vitamin krém alkalmazásával tehetjük meg.
Miért inkább krém formájában?
Azért, mert a D3 vitamin, amit a napfényből nyerünk, a bőrünkön keresztül szintetizálódik. A bőrön keresztül bevitt hatóanyag szinte 100%-a hasznosul. Másrészt, mert így megkíméljük az emésztőrendszert és májat a fölösleges terheléstől.

(forrás: http://laborex.hu/lap/ismerteto/mit/d3 )

Olvass tovább

FONTOSABB ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS SZEREPÜK

Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makro elemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen, mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok összességükben, a szervezetünk 4-5%-át teszik ki. 

MAKRÓ ELEMEK

Foszfor: Mennyiségét tekintve elsősorban a csontok és a fogak kifejlődésében és egészségében kap szerepet, de hat az idegrendszer működésére, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére, a fehérjeszintézis folyamatára és az enzimek működése is. Szükséges a növekedéshez, a fogak és a fogíny egészségéhez. Fontos szerepet tölt be a kémhatás szabályozásában, illetve szükséges az energiatermeléshez (Szervezetünk az energia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza. Foszfor nélkül a niacin nem szívódik fel).

Nátrium: A nátrium fontos szerepet játszik a folyadékháztartás szabályozásában, az úgynevezett ozmotikus nyomás fenntartásában. Elengedhetetlen a jelenléte az idegrendszeri ingerületek átvitelénél, az izomműködésnél is. Ezen kívül a sav-bázis egyensúly kialakítása, valamint a szénhidrát- és fehérje anyagcsere folyamata számára is fontos makro elem.

Kalcium: Elsődleges hatása a csontok és a fogak felépülése és épen tartása. Erős csontozat és fogazat csak elegendő kalcium jelenlétében alakulhat ki. Szerepet játszik az idegrendszer működésében, az izmok összehúzódásában, segít a szervezetnek például a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban, az idegrendszer megerősítésében. Előnyösen hat az enzimek működésére, mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét. Szükséges továbbá a véralvadáshoz, hasznos lehet hát- és derékfájásban szenvedők számára.

(tej és tejtermékek, tojás, száraz hüvelyesek, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, paraj, sóska)

Kálium: Legfontosabb szerepe az idegrendszeri ingerületek átvitele; az izomműködés fenntartása, a sejtek energiaellátása, a sav-bázis egyensúly megteremtése. A kálium csökkenti a magas vérnyomást, enyhíti az allergia tüneteit, segít a salak- és méreganyagok kiürítésében, és mivel oxigént juttat az agyba, javítja a szellemi teljesítményt.

(szárazbab, lencse, spenót, paradicsompüré, burgonya, szója, gabonamagvak, banán, mogyoró, mandula, kávé, tea, csokoládé)

Klór: A klór a gyomorsav részeként részt vesz az emésztésben, nátriumhoz illetve káliumhoz kötve szintén jelen van a szervezetben és a nátriummal illetve káliummal együtt fontos szerepet játszik a sav-bázis egyensúly illetve a só-víz háztartás egyensúlyának fenntartásában.

Magnézium: Elengedhetetlen a szív- és érrendszer működéséhez, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a keringést. Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcserében, szabályozza a koleszterinszintet. Közreműködik a csontok felépítésében, az idegek és izmok működésében és az immunrendszer működésében. A magnézium kiváló savkötő, ezért segíthet gyomorsósav-túltengésben. A magnézium mellé kiegészítőként kalciummal érdemes pótolni, 1:2 arányban.

(teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, szója, olajos magvak, csipkebogyó, étcsokoládé)

MIKRÓ ELEMEK

Cink: Kiemelkedő szerepet tölt be a szervezetben lezajló enzimatikus folyamatok szabályozásában. Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább a fehérjetermészetű enzimek térszerkezetének stabilizálásán keresztül. Részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetének helyes beállításában is. Emellett az inzulin térszerkezetének megfelelő stabilizálásában, részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Az anyagcsere folyamatok szabályzásában. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is.

(hús, máj, tojás, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek)

Fluor: a csontozat és fogak fő eleme, jelenléte gátolja a fogszuvasodást.

(ásványvíz, fluor tatalmú ivóvíz)

Foszfor: a kalciummal a csontok és fogak fontos alkotórésze, emellett részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, az energia tárolásában.

(tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak, tojás, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos magvak, banán)

Jód: A jód elsődleges szerepe a pajzsmirigyhormonok termelése. Mivel a pajzsmirigyhormonok az anyagcsere legfőbb szabályozói, ezért a szervezetbe bevitt jód mennyisége erőteljesen befolyásolja az anyagcserét, a testsúlyt, a hormonrendszer működését, de kihat az idegrendszer és a vérkeringés szabályozására is. Jód hiányában a pajzsmirigy alulműködik, túlsúly alakul ki, lassul a szellemi tevékenység, romlik a memória, nő a testsúly, energia szegénnyé válik a szervezet, esetleg a szívritmus, a pulzus is lelassul. Megfelelő mennyiségben a jód elégeti a felesleges zsírt a szervezetben, több energiát ad a szervezetnek, javítja az agytevékenységet, hozzájárul a bőr, a haj, a köröm és a fogak egészségéhez.

(ivóvíz, jódozott só, barna alga, tengeri halak, hal olajak)

Kobalt: A kobalt a B12 vitamin szintéziséhez elengedhetetlen. A vassal közösen szerepet játszik a vörösvérsejt-képzésben is.

Króm: Az eddigi kutatások szerint a szénhidrát-anyagcsere, a vércukorszint szabályozása a fő szerepe. Stabilizálja az energia-háztartást, és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, növelve a szervezet teherbírását és teljesítőképességét.

Klorid: a gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval többnyire elegendő jut a szervezetbe.

Lítium: Hat az ember pszichikai érzetére, gátolja a szív- és keringési megbetegedések kialakulását.

Mangán: Enzimek alkotóelemeként részt vesz a szénhidrát- és zsíranyagcsere folyamatában; a fehérje-, DNS- és RNS-szintézisben, illetve az úgynevezett mukopoliszacharidok termelésében.

Molibdén: Az eddigi kutatások szerint a molibdén a purin anyagcsere folyamatában és egyes (aldehideket, szulfátokat oxidáló) enzimekben vesz részt.

Réz: A vérképzéshez és az idegrendszer zavartalan működéséhez szükség van rá. Hiányában a vas sem tudja elvégezni szervezeten belüli feladatát.

(gabonafélék és őrleményeik, száraz hüvelyesek, olajos magvak, halak, máj, csokoládé, kakaópor)

Szelén: A szelén szerepet játszik a sejtmembránok épségének megtartásában. Gátolja a vérrögképződést, csökkentve a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Fontos mikroelem antioxidáns szerepe iatt. Lassítja a szövetek öregedését, a haj őszülését. A szelén hatását erősíti, ha E-vitaminnal együtt viszik a szervezetbe.

(gabonafélék, húsok, halak, belsőségek)

Vas: A vas olyan alapvető funkciókban vesz részt a szervezetben, mint az oxigén- és széndioxid szállítás, az elektrontovábbítás, a hemoglobin és a mioglobin szintézis, szállító és tároló fehérjék képzése, enzimek működése. Várandós anyáknál dupla mennyiségű vasra van szükség, ezért esetükben elengedhetetlen a vas pótlása.

(hús, hal, máj, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek) 

Olvass tovább

pH ÉRTÉK

A pH vizes közegekben, élettelen anyagú rendszerekben és élő szervezetekben, bekövetkező folyamatok és állapotok fontos adata. 

Semleges vizes oldatokban, pH1-pH7-ig savas, pH7 semleges, pH7-pH14-ig lúgos közeget jelez. A vér pH értéke: 7.365 enyhén lúgos, de szervezetünkben eltérőek a pH értékek.

Az anyaméhben lúgos, pH8.4-es magzatvízben fejlődik a baba, ezért kiemelten fontos a kismamák megfelelő táplálkozása. Érdekes, hogy a természetben a tengerek pH értéke is 8.4, ez számos élőlénynek ad életteret.
A savasodás, a nem megfelelő táplálkozás, a rohanó stresszes életmódunk következménye és észrevétlenül pusztít bennünket. A túlsavasodás miatt, testünk belső egyensúlya felborul, ez számos betegség kiinduló oka lehet.

Olvass tovább

Vissza a lap tetejére