VITAMINOKRÓL
A vitaminok jelenléte elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyiknek mi a szerepe és hiányuk milyen tüneteket okoz? A-vitamin (retinol, karotin): zsírban oldódó vitamin. Létfontosságú a növekedés és a farkasvakság megelőzése szempontjából, védi az emésztőcsatornát, a vizeletképző és légzőrendszert a fertőzésektől. Egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt, növeli a légúti betegségekkel szembeni ellenállást. Hiánya szem problémákat (farkasvakságot), a fertőzések magasabb kockázatát, száraz, érdes bőrt okoz. Forrása: a retinol kizárólag állati eredetű élelmiszerekből nyerhető. Retinol található a tojássárgájában, a májban, a tejtermékekben és az olajos halban. Elő anyagát, a karotint, a növények, főleg a zöld és sárga színű zöldségek, különösen a sárgarépa, sütőtök tartalmazza nagy mennyiségben. B – vitaminok A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők, így hiányállapot nem alakul ki. A felvett vitaminok a vékonybélben szívódnak fel, és a szervezet biokémiai folyamatainak motorjaként vesznek részt a működésben. A B-vitaminok hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetekben jelentkezik. B1 (tiamin): vitamin szerepe nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez. Az energia anyagcserében van szerepe, azaz részt vesz a táplálékból való energianyerés folyamatában. Továbbá hatással van a neurotranszmitterekre és a szerotoninra, emellett az acetil-kolin antagonistája, ami a központi és perifériás idegrendszer fontos hírvivő molekulája. Hiánya okozza a beriberi nevű betegséget is. A betegség többnyire összefüggésbe hozható az alkoholizmussal és a hiányos táplálkozással. Forrása: húsok, főleg a sertéshús, a máj, néhány halfaj (lepényhal, tonhal), gabonafélék, burgonya és hüvelyesek, valamint a tej és a tojás (sárgája), a teljes rizs. B2 (riboflavin): antioxidáns, a vitamin a sejtek oxidatív anyagcseréjében szerepel. Az emberi bélflóra is termeli, ritkán alakul ki B2 vitaminhiány, ezért vitamin komplexek alkotóelemeiként alkalmazzák. Szükséges a zsírsavak lebontásához, szénhidrátok anyagcseréjéhez, nyálkahártya épségéhez, szöveti légzéshez. Felgyorsítja a szervezetben a B6 vitamin aktivitását. Hiánytünetei: a száj nyálkahártyáinak gyulladása, repedezett ajkak, szájzugban kis fekély alakulhat ki. Súlyosabb esetben bőrgyulladás, csökkent szaruhártya vaszkularizáció jelentkezhet. Csökkenhet a vas felszívódás, gyengülhet a pajzsmirigy működés. Forrása: máj, sajt, tojássárgája, hal, hüvelyesek, tej, baromfi, spenót, teljes kiőrlésű gabonák és joghurt. B3 (niacin): nikotinsav, nikotinsavamit): B1-, B2- és B6-vitamin jelenlétében a máj képes előállítani egy triptofán nevű aminosavból. Segíti a szervezet számára kinyerni az energiát a szénhidrátokból, zsírokból és a fehérjékből. Oxidációs folyamatokat irányító enzimek része. Tartós B3-vitamin-fogyasztás kedvezően befolyásolja az eltérő lipid értékeket, de a glükóz anyagcserére ellentétesen hat, ezért cukorbetegeknél kellő óvatossággal javasolt alkalmazni. Hiánya: tünetei mentális problémák, hasmenés, bőrirritáció, idegrendszeri problémák. Forrása: sovány húsok, csirke, pulyka(bőre nélkül), halak, máj, olajos magvak, élesztő, korpa, tojás, zöldségek, száraz hüvelyesek, avokádó, füge, szilva és a teljes kiőrlésű gabonaipari termékek. B4 (folsav, B11): más vitaminokkal együtt a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék képzésében, az aminosavak és a nukleinsavak anyagcseréjében, szükséges továbbá a gyomor-bélrendszer épségéhez és a szájnyálkahártya épségéhez is. Javítja a vas és a B12-vitamin felszívódását, vérszegénység kezeléséhez is használják. Hiánya: a pancytopenia nevű betegség léphet fel, azaz a vérsejtek minden típusának száma csökken, vészes vérszegénység alakul ki. Nyelvgyulladás léphet fel, gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek. Fejlődő szervezeteknél fejlődési rendellenességek (pl. nyitott gerinc) adódhatnak. Forrása: legjobb természetes folsav forrás a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. B5 (pantotésav): elnevezése a görög „panthoten” (mindenütt) szóra vezethető vissza, mely arra utal, hogy a B5-vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható. Főként a különböző neurotranszmitterek (kémiai hírvivő anyagok, melyek idegsejtről idegsejtre továbbítják az ingerületet, ilyen pl. a szerotonin), szénhidrátok, koleszterin, hemoglobin valamint az A-és a D-vitamin képződésében vesz részt. Szerepet játszik a zsír lebontásában, és a női- férfi nemi hormonok előállításában, csökkenti a stresszt, energiát termel. A hámszövetet táplálja, ezért felfekvés, pelenkakiütés kezelésére alkalmas. Hiánya: hiánya csak nagyon ritkán fordul elő, ha mégis, más B vitaminok hiányával együtt jelentkezik. Forrása: az állati eredetű táplálékforrásokban különösen nagy mennyiségben, így a májban, a heringben, a marha- és sertéshúsban, tyúktojásban és tejben. Növényi forrásai a teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak, rizs, karfiol, brokkoli, narancs, dinnyék, paradicsom, csípős paprika, szója, avokádó, hajdina, lencse. B6 (piridoxin): a fehérjék lebontásában, az aminosavak anyagcseréjében játszik szerepet. Az idegsejt és a hámszövet működését szabályozza. Szerepe van a terhességi hányinger csillapításában, görcsoldó hatású, az emésztőrendszer, az ideg-és immunrendszer megfelelő működéséhez szükséges. Hiánya: ha mégis kialakul a hiánya, akkor epilepsziás rohamokhoz hasonló görcsök léphetnek fel, bőrbetegségek, anémia (vérszegénység) és ideggyulladás lehet a tünete. Az egyoldalú táplálkozás, egyes bélbetegségek, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) vezethetnek hiányának kialakulásához. Forrása: Túlságosan nagy mennyiségű B6-vitamin bevitele idegrendszeri panaszokat okozhat. Az állati eredetű élelmiszerek közül többek között a májban, a lazacban, a tőkehalban fordul elő. A növények közül a burgonya, a gabonafélék, a gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak sok B6-vitamint, különösen a szárított gombák, a gesztenye, a lencse, a póréhagyma és az olajos magvak. B7 (Biotin-H vitamin): nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásában, a fehérje-anyagcserében, a szénhidrát-anyagcserében, az aminosav anyagcséréjében és a koleszterin-anyagcserében. Megőrzi a bőr, a körmök és a haj egészségét, épségét. Növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében, továbbá kedvezően befolyásolja a betegség folytán fellépő idegkárosodást is. Hiánya: bőr és az ajkak gyulladása, ekcéma, a szőrzet kihullása figyelmeztet, illetve megfigyelhető a nemi vágy csökkenése, továbbá az általános lehangoltság, nagyfokú kimerültség, étvágytalanság, vérszegénység, koleszterinszint-emelkedés is. Forrása: máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék fogyasztása ajánlott. A gyümölcsökben és a húsfélékben is minimális mennyiségben fordul elő biotin, a gabonafélékben pedig kötött formában van jelen, így nem szívódik fel a szervezetben. B8 (kolin): elsősorban a zsírsavak felhasználásában működik közre, így gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakban, illetve megakadályozza a máj elzsírosodását. Segíti a szervezet méregtelenítését (így javasolt gyógyszerek mellékhatásainak csökkentéséhez) és javítja az emlékezőképességet is. Hiánya: következtében érelmeszesedés, zsírmáj és az agyteljesítmény romlása jelentkezhet. Forrása: lecitinekben, különösen a szójalecitinben található nagy mennyiségben. B9 (inozit): szerepet játszik az agyműködés folyamatában, a köztiagy működésében, az agysejtek táplálásában és az idegi ingerületek továbbvitelében. Fontos a vese és a pajzsmirigy működéséhez, illetve a vérlemezkék képződéséhez. Zsírbontó hatással is rendelkezik, így az érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából is fontos a szervezet számára. Hiánya: idegi károsodás, fáradékonyság, koncentrálási zavar, az emlékezőképesség romlása jelentkezhet inozit-hiány esetén. Csökken a fizikai teljesítőképesség, fokozódik az érelmeszesedésre való hajlam. Cukorbetegségben szenvedőknél könnyebben alakul ki a vitaminhiányos állapot. Forrása: a szervezet maga is képes előállítani az agyban és a májban. Az élelmiszerek közül elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak tartalmazzák, ám csak egészséges emésztőrendszer esetén a fitáz enzim segítségével szabadul fel inozit. A koffein károsan hat a felszívódására. B10 (PABS, PABA): szerepet játszik a vérképzésben, fontos a vas felszívódásához, elősegíti a folsav termelődését, illetve a gyomor- és bélrendszer működését. Megőrzi a bőr és a haj egészségét. Közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, ezért ma már ténylegesen nem sorolják a vitaminok közé, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. A PABA így a jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre. Hiánya: hiányára a szervezetben a következő jelekből következtethetünk: vérszegénység, ekcéma, korán őszülő haj, gyomor- és bélrendszeri problémák (étvágytalanság és hasmenés). Forrása: legnagyobb mennyiségben a gomba, a hántolatlan gabonafélék, a karalábé, a saláták, a sörélesztő és a tejtermékek tartalmazzák. B12 (kobalamin): a nukleinsav anyagcsere szabályozásában vesz részt, illetve a vörösvérsejtek képződéséhez szükséges. Felszívódása a gyomor-bélrendszeren keresztül akkor történik meg, ha a gyomor által termelt intrinsic faktor jelen van. Ennek hiányában a vitamin megfelelő bevitele mellett is hiányállapot jön létre. Hiánya: vészes vérszegénység, nyálkahártya-gyulladás, valamint gyomor-bélrendszeri, és idegrendszeri zavarok (szédülés, memóriazavarok, depresszió) jelentkezhetnek. Előfordulhat még a nyelv gyulladása, hasmenés és az idegrendszer károsodása. Gyakran alakul ki a gyomorbetegségek következtében, pl. krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás során, emiatt ugyanis a B12-felvétel zavart szenved. Alkoholizmus kísérője is lehet. Bizonyos gyógyszerek is csökkentik a B12-vitamin felvételét. A vitaminhiány okától függően néhány embernek egész életében B12-vitamin-készítmények szedésére van szüksége. Forrása: kizárólag mikroorganizmusok képesek előállítani. Megtalálható az állati eredetű termékekben, pl. húsokban, halakban, a tenger gyümölcseiben, tejben, sajtokban és tojásban, illetve belsőségekben, azaz májban, vesében, szívben. A savanyú káposztában (a savanyítás folyamatában mikroorganizmusok vesznek részt) és csekély mennyiségben, a homoktövisben is előfordul. C-vitamin (aszkorbinsav): vízben oldódó. A legtöbb állat képes szintetizálni, ez alól sajnos kivétel az ember. Döntő szerepe van a kollagén képződésében, a fogíny, a vérerek, a csontok és a fogak, körmök megújulásában. Gyógyítja a sebeket, az égési sérüléseket. Elősegíti a vér koleszterinszintjének csökkentését. Segíti a vas felszívódását. Segít megelőzni a vírus- és baktérium- fertőzéseket, stimulálja az immunrendszer működését. Növeli a daganatokkal szembeni ellenálló képességet. Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát. Segít a nátha megelőzésében, kezelésében. Természetes hashajtó. Hiányánál gyengeség, fogínygyulladás, fájdalmak, súlyos esetben skorbut, lép fel. Hiánya kihat a többi vitamin, ásványi anyag felszívódására is. Forrása: minden gyümölcs és zöldségfélében: citrusfélék, csipkebogyó, burgonya, leveles és gyökérzöldségek, paradicsom, paprika, kelbimbó, bogyós gyümölcsök (köszméte, ribiszke). Az ételek főzése, feldolgozása csökkenti a vitamintartalmat. E-vitamin (tokoferol): zsírban oldódó. Védi a tüdőt és más szöveteket a környezetszennyezés hatásaitól, támogatja a vörösvérsejteket és az enzimműködést. Erős antioxidáns, késlelteti a sejtek öregedését, megelőzi a daganatos betegségeket. Fontos értágító és alvadásgátló hatása, ezért megelőzi a vérrögök kialakulását. Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást. Elősegíti a vetélés megelőzését. Enyhíti a lábizomgörcsöket. Hiánya vérszegénységhez, izomgyengeséghez, idegrendszeri zavarokhoz, ideghártya károsodáshoz (koraszülötteknél) vezethet. Forrása: margarin, olajos hal, tojássárgája, zöld és leveles zöldség, diófélék, búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, teljes gabonamagvak. F-vitamin (linolsav, arachnidonsav): zsírban oldódó. Telítetlen zsírsavak alkotta vitamin. Segít megakadályozni a koleszterin lerakódását az erekben, egészségesen tartja a bőrt, a hajat, kedvezően befolyásolja a mirigyek működését és kalciumot juttat a sejtekbe. Segíti az egészséges testsúly elérését és megtartását. Nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztása esetén nő a szervezet F-vitamin igénye. Hiányánál ekcéma, a bőr gyulladásos betegségei fordulnak elő. Forrása: olajos magvak, búzacsíraolaj, napraforgóolaj, szójaolaj, amerikai mogyoró, dió, hikoridió, mandula, avokádó. H-vitamin (biotin): vízben oldódó. Elengedhetetlen az emésztéshez és a különböző enzimfunkciók katalizálásához. Szükség van rá a normális zsír- és fehérje-anyagcseréhez. Késlelteti az őszülést és gátolja a hajhullást. Enyhíti az izomfájdalmakat. Hiányánál hajhullás, étvágytalanság, anyagcserezavarok, kimerültség, ekcéma és nyelvgyulladás léphet fel. Forrása: dió, grépfrút, banán, gomba, tojássárgája, földimogyoró, sörélesztő, marhamáj, tej, vese, fényezetlen rizs. K-vitamin (fillokinon, menadion): zsírban oldódó. Elősegíti a véralvadást azzal, hogy támogatja a májat bizonyos anyagok előállításában. Mérsékli a menstruációs vérveszteséget. Hiánya miatt orvérzés, vérző fogíny és erősen vérző sérülések, bélgyulladás, felszívódási zavarok léphetnek fel. Forrása: zöld és leveles zöldségfélék, tojássárgája, sajt, sertéshús és máj, szójaolaj, tengeri hínár, joghurt, halmájolajok. M-vitamin (folsav): vízben oldódó. Terhesség előtt és alatt döntő fontosságú a magzat idegrendszerének és agyának fejlődéséhez, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, és támogatja az idegrendszer működését. Fájdalomcsillapító hatású, véd a vérszegénység ellen, elősegíti a fehérje-anyagcserét, étvágyfokozó. Hiánya vérszegénységet, kimerültséget, depressziót és bőrproblémákat (mint pl. a száj környékének fájdalma), illetve lassú növekedést okoz gyermekkorban. Forrás: zöld és leveles zöldségfélék, szárazbab és borsó, tojássárgája, avokádó, sárgarépa, kantalupdinnye, sárgabarack, tök, gomba, máj, teljes kiőrlésű búza és barna rozsliszt. P-vitamin (citrin, rutin, bioflavonoidok): vízben oldódó. A C-vitamin felszívódásához és hasznosulásához szükséges. A bioflavoniodok elsődleges szerepe a hajszálerek erősítése, és az azokon keresztül történő felszívódás biztosítása. Segíti a C-vitamint a kötőszövetek egészségesen tartásában. Akadályozza a fogínyvérzést. Segít az ödéma kezelésében és a belsőfül betegsége okozta szédülés ellen. Hiányánál a hajszálerek törékenysége (véraláfutások) jelentkezhetnek. Forrása: citrusféle gyümölcsök, a sárgabarack, hajdina, földi szeder, cseresznye, és a csipkebogyó. U-vitamin (metionin): Valójában nem vitamin, hanem egy aminosav származék. Az aminosavak a fehérjék építőelemei. Elsősorban az ember immunrendszerét erősíti meg. Védi a sejtfalakat a sérüléstől, illetve károsodásuk esetén megkönnyíti azok regenerációját. Elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának gyógyulását. Csak táplálkozással tudjuk bevinni. Hiánya nyálkahártya-problémákat okozhat, a gyomor és bélfekélyek, vagy az immunrendszer legyengülése is ennek az aminosavnak a hiányára utalhat. Forrása: káposzta, a saláta, a paradicsom, a zöldhagyma, a retek, a petrezselyemzöld.
A vitaminok hiányát okozhatja az alkoholfogyasztás, gyomor-bélrendszeri betegség miatt kialakuló feszívódási zavar.
A vegetáriánusoknak fokozottan oda kell figyelniük, kiegyensúlyozott makrobiotikus táplálkozással elkerülhető a Bvitamin hiányok kialakulása.
Hiánya: túlzott izgatottságot, depressziót, álmatlanságot, a hangok iránti túlzott érzékenységet okoz.
A B-, C-, és E-vitamin, valamint a mangán és a kén segítik hatását.
A leghatékonyabb a többi B-vitaminnal, C-vitaminnal és foszforral együtt történő szedése. Ellenségei az altatók, az ösztrogén, az antibiotikumok, az alkohol és a cukor.
Sok folsav fogyasztása elfedheti a B12 vitamin hiányában kialakuló tüneteket, mivel azonban nem pótolja azt, ez veszélyes lehet. Különösen a vegetáriánus táplálkozást folytatóknak kell erre figyelniük. Túladagolása csökkentheti a cink hasznosulását.
(Terhesség , szoptatás, nehéz fizikai munka, stressz, dohányzás, alkohol fogyasztás, menopauza esetén szükség lehet a mesterséges pótlására is.) Egészségeseknek viszont nem ajánlott a szedése.
Tünetei a következők: depresszió, fáradtság, álmatlanság, izomfájdalom, anémia (vérszegénység), immungyengeség, gyomorfájás, és nem utolsó sorban a kéz- és lábujjak zsibbadása, bizsergése, égő érzése (Vigyázat! Más betegség tünete is lehet, ezért ki kell vizsgáltatni!).
Mivel a B6-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ritkán fordulnak elő hiánytünetek.
A bélflórában képes előállítani a szervezet is, így jelentős bevitelre nincs szükség.
A tojásfehérjében lévő anyagok gátolják a biotin felszívódását, így sok tojásfehérje fogyasztása esetén is hiányállapot alakulhat ki.
Külsőleg alkalmazva (kozmetikai szerekben) allergiás tüneteket, bőrkiütéseket okozhat.
D3 VITAMINRÓL
Napfény vitaminnak is hívhatnánk, mivel a bőrünkben szintetizálódik, napfény hatására. Sokkal nagyobb befolyással van ránk, mint azt eddig gondoltuk. Naponta min. 1 óra napozás, teljes testfelületen, fényvédő krémek használata nélkül biztosítana számunkra elegendő D3 vitamint. (Természetesen a napozás szabályainak betartása mellett.) Ezt szinte egyikünk sem teszi meg, a bőrráktól való félelmünk, vagy a kozmetikai készítmények miatt. Magyarországon a lakosság nagy százaléka D vitamin hiányos, de még az egyenlítőn elhelyezkedő országokban is gyakran előfordul. A D3 vitamin egy lipofil vitamin, azaz zsírban oldódó. (Valójában nem is vitamin, hanem egy hormon.) Egyre több nemzetközi tanulmány mutatja ki, hogy a gyermekek és felnőttek több mint 93%-a D vitamin hiányos az egész világon. Hogy miért? Azért, mert nem töltünk elég időt a napon, illetve ha töltünk is, azt mindenféle fényvédő faktoros krém használata mellett tesszük. Márpedig így nem jutunk D3 vitaminhoz. Miért van szükségünk D3 vitaminra? 1. Egyensúlyban tartja a szervezet kálcium szintjét A legújabb kutatások szerint a D vitamin szerepet játszik az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet elsavasodásának megszüntetésében és jótékony hatással van olyan betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid Arthritis és bizonyos rák típusaira (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata rák). Szabályozza az immunrendszert! Az alacsony D vitamin szint különböző állapotokhoz, betegségekhez köthető: 1. Rákos elváltozások: mellrák, petefészekrák, vastagbélrák és prosztata rák Egy áttekintő közlemény, amely 3357 tanulmányt vizsgált meg, azt találta, hogy a D-vitamin-hiány várandósság alatt növeli a cukorbetegség és a magas vérnyomás gyakoriságát, továbbá a megszülető újszülött is kisebb súlyú lesz ilyenkor az átlagoshoz képest. Napi ajánlott dózis: Nem minden D vitamin egyforma, több variánsa is létezik. A biológiailag aktívat, D3-nak, vagy kolekalciferolnak ismerjük. Néhány rossz minőségű táplálék kiegészítő tartalmazza az olcsóbb D2-t (ergocalciferolt). Azonban az emberi szervezetben a D2 nem aktív, így először át kell alakítani D3–á, mielőtt bármi egészségre gyakorolt hatása lenne. A tökéletes bevitele a bőrünkön keresztül történhet. Ezt vagy napozással, vagy D3 vitamin krém alkalmazásával tehetjük meg. (forrás: https://www.laborexpress.hu/d3-vitamin) Gyerekeknél másként adagoljuk: https://www.novakhunor.hu/gyogyszerek/ennyi-es-ilyen-dvitamint-kell-mindenkinek-szednie-konkret-keszitmenyek-es-adagolasuk Túl adagolásáról: https://www.novakhunor.hu/gyogyszerek/d-vitamin-tuladagolas-pipettaval-mi-igaz-a-facebookon-terjedo-tortenetbol?fbclid=IwAR0bRLwyenjeaz9OtWXUEV7RONnMlngtWZlCBpMcmGcD6SFoShXJqs9Co_I A hivatalos szakmai ajánlás a D vit.-ról, itt érhető el: https://akjournals.com/view/journals/650/153/Supplement-2/article-p5.xml
Sok híreszteléssel ellentétben, a D vitamin nem csupán a csontjainkat érinti, (a D vitamin elősegíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélcsatornából, és közvetlenül befolyásolja a csontképződést), sok más funkciója is van az emberi szervezetben.
Az utóbbi években a kutatók újrakezdték a vizsgálatokat a D vitaminnal és számos új és érdekes tanulmány látott napvilágot ebben a témában.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több évtizede már folytak nagyon komoly nemzetközi vizsgálatok, melyek arra kezdtek rávilágítani, hogy a D vitaminnak komoly szerepe van a rák elleni és más gyulladásos, illetve autoimmun folyamatok elleni harcban. Bizonyos ellenérdekek azonban ezeket sikeresen ellehetetlenítették.
Egyre több és pontosabb információink vannak arról, hogy a D3 vitamin miért is olyan hatalmas segítség az emberi szervezet számára, a rák és az autoimmun betegségek elleni harcban.
2. Segíti a sejt differenciálódást
3. Erőteljes immunrendszer modulátor (felerősíti a szervezet természetes védekező képességét)
4. Szerepe van az inzulin kiválasztásban
5. Csökkenti a magas vérnyomás rizikóját
6. Segít megelőzni a csontritkulást
7. Szerepet játszik bizonyos rák fajták elleni harcban
8. Antidepresszívum
9. Csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának rizikóját
10. Csökkenti az ekcéma és pikkelysömör kialakulásának esélyét
2. Izom gyengeség
3. Gyulladások
4. Depresszió
5. Skizofrénia
6. Psoriasis (pikkelysömör)
7. Ekcéma
8. Autoimmun betegségek
9. Sclerosis Multiplex
10. Rheumatois Arthritis
11. Diabetes Mellitus 1
12. Crohn betegség
13. Krónikus bélgyulladás
14. Magas vérnyomás 15. Fertőző betegségek
A félelem a D3 vitamin túladagolásától teljesen alaptalan, éveken keresztüli nap, mint napi, több mint 100.000 IU (International Unit) D3 vitamin volna képes túladagolást okozni csak. Ez a bevitel fizikai képtelenség.
A D vitamin ajánlott napi dózisa felnőtteknél 400 IU-ban (International Unit = Nemzetközi Egység) volt meghatározva. Ez a mennyiségű D vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat. Általában 2000-2500 IU az ajánlott bevitel, de ma már több publikáció ennél jóval többet min. 8000 NE ajánl. Az irodalom szerint egy felnőtt napi bevitele 50.000 NE egységig biztonságos. (10mcg = 400 NE, 1 csepp /készítményektől függően eltérhet/ = kb. 4-500 NE)
A magyar lakosság 95%-a Dvit. hiányban szenved. Októbertől – áprilisig ajánlott pótolni a D vitamint. Minél többet tartózkodjunk a szabadban.
Miért inkább krém formájában?
Azért, mert a D3 vitamin, amit a napfényből nyerünk, a bőrünkön keresztül szintetizálódik. A bőrön keresztül bevitt hatóanyag szinte 100%-a hasznosul. Másrészt, mert így megkíméljük az emésztőrendszert és májat a fölösleges terheléstől.
FONTOSABB ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS SZEREPÜK
Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makro elemeknek, amelyek ennél kisebb mennyiségben vannak jelen, mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagok összességükben, a szervezetünk 4-5%-át teszik ki. MAKRÓ ELEMEK Foszfor: Mennyiségét tekintve elsősorban a csontok és a fogak kifejlődésében és egészségében kap szerepet, de hat az idegrendszer működésére, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére, a fehérjeszintézis folyamatára és az enzimek működése is. Szükséges a növekedéshez, a fogak és a fogíny egészségéhez. Fontos szerepet tölt be a kémhatás szabályozásában, illetve szükséges az energiatermeléshez (Szervezetünk az energia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza. Foszfor nélkül a niacin nem szívódik fel). Nátrium: A nátrium fontos szerepet játszik a folyadékháztartás szabályozásában, az úgynevezett ozmotikus nyomás fenntartásában. Elengedhetetlen a jelenléte az idegrendszeri ingerületek átvitelénél, az izomműködésnél is. Ezen kívül a sav-bázis egyensúly kialakítása, valamint a szénhidrát- és fehérje anyagcsere folyamata számára is fontos makro elem. Kalcium: Elsődleges hatása a csontok és a fogak felépülése és épen tartása. Erős csontozat és fogazat csak elegendő kalcium jelenlétében alakulhat ki. Szerepet játszik az idegrendszer működésében, az izmok összehúzódásában, segít a szervezetnek például a szabályos szívműködésben, a mélyebb alvásban, az idegrendszer megerősítésében. Előnyösen hat az enzimek működésére, mérsékli a légúti allergiás tünetek erősségét. Szükséges továbbá a véralvadáshoz, hasznos lehet hát- és derékfájásban szenvedők számára. (tej és tejtermékek, tojás, száraz hüvelyesek, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, paraj, sóska) Kálium: Legfontosabb szerepe az idegrendszeri ingerületek átvitele; az izomműködés fenntartása, a sejtek energiaellátása, a sav-bázis egyensúly megteremtése. A kálium csökkenti a magas vérnyomást, enyhíti az allergia tüneteit, segít a salak- és méreganyagok kiürítésében, és mivel oxigént juttat az agyba, javítja a szellemi teljesítményt. (szárazbab, lencse, spenót, paradicsompüré, burgonya, szója, gabonamagvak, banán, mogyoró, mandula, kávé, tea, csokoládé) Klór: A klór a gyomorsav részeként részt vesz az emésztésben, nátriumhoz illetve káliumhoz kötve szintén jelen van a szervezetben és a nátriummal illetve káliummal együtt fontos szerepet játszik a sav-bázis egyensúly illetve a só-víz háztartás egyensúlyának fenntartásában. Magnézium: Elengedhetetlen a szív- és érrendszer működéséhez, csökkenti a szívroham kockázatát, normalizálja a keringést. Részt vesz a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcserében, szabályozza a koleszterinszintet. Közreműködik a csontok felépítésében, az idegek és izmok működésében és az immunrendszer működésében. A magnézium kiváló savkötő, ezért segíthet gyomorsósav-túltengésben. A magnézium mellé kiegészítőként kalciummal érdemes pótolni, 1:2 arányban. (teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek, szója, olajos magvak, csipkebogyó, étcsokoládé) MIKRÓ ELEMEK Cink: Kiemelkedő szerepet tölt be a szervezetben lezajló enzimatikus folyamatok szabályozásában. Számos enzim működéséhez szükséges ún. aktív centrumok kialakításán, vagy leginkább a fehérjetermészetű enzimek térszerkezetének stabilizálásán keresztül. Részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) térszerkezetének helyes beállításában is. Emellett az inzulin térszerkezetének megfelelő stabilizálásában, részt vesz a vércukorszint szabályozásában. Az anyagcsere folyamatok szabályzásában. Szabályozza a hormonok szintézisének folyamatát, így közvetett úton befolyásolja a hormonrendszer megfelelő működését is. (hús, máj, tojás, olajos magvak, teljes őrlésű gabonafélék, száraz hüvelyesek) Fluor: a csontozat és fogak fő eleme, jelenléte gátolja a fogszuvasodást. (ásványvíz, fluor tatalmú ivóvíz) Foszfor: a kalciummal a csontok és fogak fontos alkotórésze, emellett részt vesz a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, az energia tárolásában. (tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak, tojás, száraz hüvelyesek, gabonaőrlemények, olajos magvak, banán) Jód: A jód elsődleges szerepe a pajzsmirigyhormonok termelése. Mivel a pajzsmirigyhormonok az anyagcsere legfőbb szabályozói, ezért a szervezetbe bevitt jód mennyisége erőteljesen befolyásolja az anyagcserét, a testsúlyt, a hormonrendszer működését, de kihat az idegrendszer és a vérkeringés szabályozására is. Jód hiányában a pajzsmirigy alulműködik, túlsúly alakul ki, lassul a szellemi tevékenység, romlik a memória, nő a testsúly, energia szegénnyé válik a szervezet, esetleg a szívritmus, a pulzus is lelassul. Megfelelő mennyiségben a jód elégeti a felesleges zsírt a szervezetben, több energiát ad a szervezetnek, javítja az agytevékenységet, hozzájárul a bőr, a haj, a köröm és a fogak egészségéhez. (ivóvíz, jódozott só, barna alga, tengeri halak, hal olajak) Kobalt: A kobalt a B12 vitamin szintéziséhez elengedhetetlen. A vassal közösen szerepet játszik a vörösvérsejt-képzésben is. Króm: Az eddigi kutatások szerint a szénhidrát-anyagcsere, a vércukorszint szabályozása a fő szerepe. Stabilizálja az energia-háztartást, és jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra, növelve a szervezet teherbírását és teljesítőképességét. Klorid: a gyomorban a hidrogénnel együtt alkotja a gyomorsavat. A konyhasóval többnyire elegendő jut a szervezetbe. Lítium: Hat az ember pszichikai érzetére, gátolja a szív- és keringési megbetegedések kialakulását. Mangán: Enzimek alkotóelemeként részt vesz a szénhidrát- és zsíranyagcsere folyamatában; a fehérje-, DNS- és RNS-szintézisben, illetve az úgynevezett mukopoliszacharidok termelésében. Molibdén: Az eddigi kutatások szerint a molibdén a purin anyagcsere folyamatában és egyes (aldehideket, szulfátokat oxidáló) enzimekben vesz részt. Réz: A vérképzéshez és az idegrendszer zavartalan működéséhez szükség van rá. Hiányában a vas sem tudja elvégezni szervezeten belüli feladatát. (gabonafélék és őrleményeik, száraz hüvelyesek, olajos magvak, halak, máj, csokoládé, kakaópor) Szelén: A szelén szerepet játszik a sejtmembránok épségének megtartásában. Gátolja a vérrögképződést, csökkentve a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Fontos mikroelem antioxidáns szerepe iatt. Lassítja a szövetek öregedését, a haj őszülését. A szelén hatását erősíti, ha E-vitaminnal együtt viszik a szervezetbe. (gabonafélék, húsok, halak, belsőségek) Vas: A vas olyan alapvető funkciókban vesz részt a szervezetben, mint az oxigén- és széndioxid szállítás, az elektrontovábbítás, a hemoglobin és a mioglobin szintézis, szállító és tároló fehérjék képzése, enzimek működése. Várandós anyáknál dupla mennyiségű vasra van szükség, ezért esetükben elengedhetetlen a vas pótlása. (hús, hal, máj, tojás, gabonamagvak, gabonapelyhek, száraz hüvelyesek)
pH ÉRTÉK
A pH vizes közegekben, élettelen anyagú rendszerekben és élő szervezetekben, bekövetkező folyamatok és állapotok fontos adata.
Semleges vizes oldatokban, pH1-pH7-ig savas, pH7 semleges, pH7-pH14-ig lúgos közeget jelez. A vér pH értéke: 7.365 enyhén lúgos, de szervezetünkben eltérőek a pH értékek. Az anyaméhben lúgos, pH8.4-es magzatvízben fejlődik a baba, ezért kiemelten fontos a kismamák megfelelő táplálkozása. Érdekes, hogy a természetben a tengerek pH értéke is 8.4, ez számos élőlénynek ad életteret.
A savasodás, a nem megfelelő táplálkozás, a rohanó stresszes életmódunk következménye és észrevétlenül pusztít bennünket. A túlsavasodás miatt, testünk belső egyensúlya felborul, ez számos betegség kiinduló oka lehet.